- Moderamen (M)
- Taakgroep Pastoraat (TP)
- Taakgroep Beheer (TB)
- Diaconie (D)
- Taakgroep Erediensten (TE)
Overzicht van alle raden en commissies in onze gemeente, met in het kort wat ze doen en waar ze voor staan. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het Beleidsplan 2014-2018.
Moderamen (M): Alle voorzitters van alle taakgroepen vergaderen eens per 4 weken over alles wat er speelt in de kerk en onze gemeente. Samen besturen zij de kerk van Bedum, zowel beleidsmatig als pastoraal.
Taakgroep Pastoraat (TP): geeft vorm en inhoud aan het pastoraat: betrokken zijn op en het omzien naar elkaar. Er zijn 8 wijkteams, een wijkteam Onderdendam en een wijkteam Senioren. In die wijkteams werken pastor, ouderlingen, pastorale bezoekwerkers en diakenen nauw samen, gesteund door groepen contactpersonen. Instructie en toerusting van de wijkteams is belangrijk. Meerdere malen per seizoen komt de taakgroep pastoraat bij elkaar. De afzonderlijke wijkteams vergaderen ook gemiddeld 2 keer per seizoen. Een goed contact binnen onze gemeente staat of valt met een goed contact met uw wijkteam. Zo hopen we samen met u handen en voeten te kunnen geven aan de behoeftes die er leven. Ieder lid van de kerk mag en moet weten dat hij of zij erbij hoort, maar tegelijkertijd ook een stukje eigen verantwoordelijkheid draagt voor de kerkelijke gemeente als geheel.
Taakgroep Beheer (TB): heeft het beheer over de gebouwen en financiële middelen van de kerk, met uitzondering van diaconale zaken. De taken op hoofdlijn zijn:
- Meewerken aan de totstandkoming van het beleidsplan, de begroting en de jaarrekening
- Beheren van de financiën van de gemeente
- Zorgdragen voor de geldwerving (VVB-actie)
- Beschikbaar stellen van ruimten voor kerkdienst en andere activiteiten
- Het beheren van roerende en onroerende zaken van de kerk (onderhoud/verbouw kerk,pastorie, orgel etc.)
- Het verzorgen van het personeelsbeleid en het fungeren als werkgever.
Elke 3e maandag van de maand (met uitzondering van de zomerperiode) vergadert de TB.
Diaconie betekent: omzien naar elkaar en recht doen aan je naaste. Wij geloven dat het Gods bedoeling is dat ieder mens tot zijn of haar recht komt. De diaconie van de Protestantse Kerk in Bedum wil zich daarom inzetten voor een barmhartige en rechtvaardige samenleving. Voor mensen binnen én buiten de kerk, dichtbij én ver weg.
Ons woord ‘diaconie’ komt van het Griekse διακονια (diakonia), dat letterlijk ‘dienst’ betekent.
Verreweg de belangrijkste betekenis heeft diakonia als het gaat om het dienen van de medemens, juist in die gevallen dat hij minder is dan wij ons zelf achten. De evangelist Lucas heeft in dit verband belangrijke woorden van Jezus opgetekend. Er was onenigheid onder de apostelen ontstaan over de vraag wie van hen het belangrijkst is. Jezus wees hen terecht:
‘Bij de heidenen spelen koningen de baas, bij hen laten machthebbers zich weldoener noemen. Bij jullie mag dat niet zo zijn. De grootste van jullie moet de minste worden, en de leider de dienaar. Want wie is het belangrijkst? Die aan tafel ligt, of die bedient? Die aan tafel ligt toch zeker! Maar Ik ben in jullie midden de dienaar.’ (Lucas 22, 25-27).
In de wereld staat status en macht over de ander centraal. Jezus gaat daar niet in mee. Integendeel, Hij stelt juist de dienst aan de ander centraal.
Zeven werken van barmhartigheid
Sinds de Middeleeuwen spelen in het kerkelijk denken over diaconie de zogenaamde ‘Werken van Barmhartigheid’ een grote rol. Het zijn zogenaamde ‘liefdewerken’: als een mens uit liefde tot God zijn naaste bij wil staan, verricht hij deze werken. De Kerk onderscheidt geestelijke en lichamelijke werken van barmhartigheid.
Geestelijke werken
De geestelijke werken van barmhartigheid richten zich op de ziel van de medemens. Het zijn er zeven: zondaars vermanen, onwetenden onderwijzen, bedroefden troosten, in moeilijkheden goede raad geven, onrecht geduldig lijden, beledigingen vergeven, en voor de levenden en overledenen bidden.
Lichamelijke werken
De lichamelijke werken van barmhartigheid richten zich op het lichaam van de medemens. Als het gaat over ‘de werken van barmhartigheid’ worden meestal, zonder nadere toelichting, de lichamelijke werken bedoeld. Het zijn er zeven: de hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de naakten kleden, de vreemdelingen herbergen, de zieken bezoeken, de gevangenen bezoeken, en de doden begraven.
Maar de diaken doet het niet alleen; het is een taak voor heel de gemeente waarin de diaken het voortouw neemt. Voor onze activiteiten moeten wij de hulp inroepen van de leden van onze kerk. In de kerkorde art. X lid 3 staat niet voor niets: “De gemeente vervult haar diaconale roeping in de kerk en in de wereld door te delen wat haar aan gaven geschonken is, te helpen waar geen helper is en te getuigen van de gerechtigheid van God waar onrecht geschiedt”.
In samenwerking met hulpverleningsinstellingen zet de diaconie zich in voor mensen aan de kwetsbare kant. De diaconie is bekend in het lokale netwerk van sociale hulpverlening. De diaconie zet zich daarnaast ook in voor projecten van partners wereldwijd. De taken op hoofdlijn zijn:
- Heilig avondmaal
- Kerkradio / TV
- Autodienst voor kerkbezoek en ziekenhuis
- Kerstattenties voor ouderen
- Kerstpakketten
- Diaconale vakanties
- Diaconale hulpaanvragen
- Kerk in Actie
- Voedselbank
- Onze adoptiekinderen
Het diaconaal Beleidsplan wordt telkens voor een periode van vier jaar opgesteld door het College van Diakenen. Een toelichting op het uitgebreide takenpakket van de Diaconie leest u hier.
Taakgroep Erediensten (TE): Elke zondag komt de gemeente samen voor de eredienst, voor een ontmoeting met God en elkaar. We luisteren, zingen en bidden. De algemene taak van de RvE is de coördinatie en afstemming van alle activiteiten tijdens en rondom deze erediensten, zoals het maken van een jaarrooster voor predikanten, ambtsdragers, organisten, etc.
Als RvE proberen we alles zodanig te coördineren dat er waardevolle diensten georganiseerd worden, waarbij de eindverantwoordelijkheid bij de predikanten ligt. Tijdens de erediensten wordt ruimte gegeven aan de gevarieerde geloofsbeleving van de gemeenteleden, van jong tot oud. Hierbij worden nieuwe vormen van vieren gestimuleerd, zonder uit het oog te verliezen dat er gemeenteleden zijn die behoefte hebben aan vertrouwde vormen van liturgie en bekende liederen.
Tijdens de erediensten zijn er veel taken die uitgevoerd kunnen worden door gemeenteleden, zoals bijvoorbeeld het lezen van de Bijbeltekst, het bedienen van beamer of camera, aanwezig zijn als BHV-er of het schenken van koffie na de dienst.
Het koffiedrinken voor of na de dienst ziet de RvE als mogelijkheid om elkaar te ontmoeten.
Hebt u, heb jij gedachtes, suggesties, ideeën, voorstellen? Laat ze horen. We houden er graag rekening mee.
Sinds kort maakt de Werkgroep Ontmoeting onderdeel uit van de TE. Deze werkgroep is ontstaan uit een deel Taakgroep Pastoraat en de Taakgroep Vorming en Toerusting. Het onderdeel van de TP organiseerde altijd de wijkontmoetingsbijeenkomsten en deze bijeenkomsten zijn in een nieuwe vorm teruggekomen als activiteiten tijdens en na de zondagse eredienst. Dat is in seizoen 2018/2019 erg goed gegaan zodat een vervolg in het seizoen 2019/2020 voor de hand lag. En aangezien de Taakgroep Vorming en Toerusting ook op zoek was naar een nieuwe werkwijze, lag samenwerking van deze twee onderdelen van twee bestaande taakgroepen voor de hand. Een nieuwe werkgroep was geboren, onder verantwoordelijkheid van de TE.